Коментар на Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация

Болнични сдружения настояват за подкрепа от държавата заради високите сметки за ток и парно през последните месеци. „Не можем да спрем тока в операционните, както общините гасят лампите”, пишат те в декларация.

Болници изнемогват заради солените сметки за ток (ОБЗОР)

„Ако сметката на едно болнично заведение през януари 2021 г. е била 20 000 лв. за едно лечебно заведение, то тя сега е над 50 000 лв. Т.е. има около три пъти увеличение. Ако сметката е била 200 000 лв., то сега тя е 600 000 лв.”, заяви Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация.

„Налага се да реагираме втори път, защото вместо някаква форма на отговор на първия ни призив, излезе решението на Енергийната комисия в НС, че няма да се компенсират болниците, поставяйки ги в обща група с друге субекти”, посочи още тя.

Отхвърлиха предложението на ГЕРБ за компенсации на храмове, общини и училища

По думите й болниците са различни субекти и трябва да бъдат изнесени в отделна група. „Те не само че се финансират по различен начин, но имат и различно значение за българите и националната ни сигурност”, коментира Димитрова.

„Неофициално чух, че ще има някакво решение, което ще компенсира цените на тока. Болниците трябва да бъдат чути”, посочи тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК