Бившият правосъден министър коментира сигнали, подадени срещу главния прокурор

„Пленумът на ВСС трябва да разгледа предложението за отстраняване на главния прокурор, ако такова бъде внесено от министъра на правосъдието. Вярвам, че това ще стане. Горещо се надявам това да стане още следващата седмица. Оттам нататък Пленумът е длъжен да събере доказателства във връзка с твърденията за извършени нарушения или уронване на престижа на съдебната власт. Част от тези основания са дори неявяването на Гешев на заседанието на Пленума и на Прокурорската колегия”. Това коментира в предаването „Здравей, България” бившият правосъден министър Иван Демерджиев.

Той коментира и призоваването на премиера Кирил Петков да даде показания за казуси, които са станали обществено достояние през медиите. „Прокуратурата е длъжна да се самосезира, да ги провери и да уведоми обществото, в рамките на няколко месеца, каза г-жа Кьовеши. Това трябва да се случи. Вместо да го направи, Прокуратурата очаква министър-председателят да проведе някакъв тип собствено разследване и да ги уведоми. Това е абсурдно. Ангажимент на прокуратурата е да разследва”, заяви Демерджиев.

По думите му законът предвижда, че публикациите в медии са основание да се сезира Прокуратурата. „Тя трябва да направи преценка и може да възложи конкретно разследване на МВР. Но именно Прокуратурата трябва да инициира наказателно производство”, каза Демерджиев.

Според него в Министерството на правосъдието има сигнали срещу главния прокурор.

Иван Демерджиев коментира и въпроса, който повдигна по-рано, за това, че бащата на Гешев е станал съдружник в млекопреработвателна компания. „Поставих въпроса на какво основание бащата на г-н Гешев е придобил 2% от това дружество. От документите, които са публично оповестени в Търговския регистър, не става ясно. В сигнала се съдържаха твърдения, че това е станало на основание на ангажименти, които г-н Гешев е поел по определени досъдебни производства. Той трябва даде отговорът публично на обществото”, заяви Демерджиев.

Той очаква и този сигнал да присъства в материалите, които ще бъдат внесени в искането за отстраняването на Гешев.

Демерджиев даде пример и с друг сигнал, подаден в МП - „за унищожаване на документи по делото КТБ". Според подателя те са уличавали доста политици, които в миналото са били на високи позиции. "Документите са унищожени, близо до вилата на г-н Гешев. Твърдението е, че са унищожени от него лично. Там се посочва и името на г-н Пеевски. Този сигнал е подаден и в МВР, тоест подателят отговаря за верността на това, което е изложил”, заяви още Демерджиев.

Часове след излъчването на интервюто от Прокуратурата изпратиха до NOVA отговор на твърденията на Демерджиев. Той бе даден от Веселин Иванов, директор на Дирекция "Публична комуникация" при Администрация на главния прокурор.

Ето и пълния текст на писмото без редакторска намеса:

В предаването "Здравей, България" на 10 февруари 2022 г., в рамките на интервю с адвокат Иван Демерджиев, бяха изложени твърдения, които не отговарят на истината, а наред с това събеседникът отправи поредица от манипулативни внушения, с които се уронва престижът на съдебната власт, в частност - на главния прокурор на Република България. Във връзка с горното и на основание чл. 18 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) очаквам да излъчите следното право на отговор:

"В предаването "Здравей, България" в четвъртък, 10 февруари, г-н Иван Демерджиев, адвокат при Пловдивска адвокатска колегия, изложи твърдения, че член на семейството на главния прокурор е бил съсобственик в търговско дружество, с предмет на дейност млекопреработване. Същото твърдение може да бъде определено само и единствено като лъжа! Никога, нито г-н Иван Гешев, нито член на неговото семейство, са имали каквато и да е собственост във визираната в интервюто "една млекопреработвателна компания", нито в друга такава. Същото би следвало да е лесно проверим факт в Търговския регистър, особено за юрист, адвокат и бивш служебен министър на правосъдието, какъвто е Демерджиев.

Що се отнася до направените от Демерджиев внушения по адрес на наказателно дело, свързано с фалита на Корпоративна търговска банка, следва да отбележим, че същото се намира в съдебна фаза от 2017 г. след внесен обвинителен акт от Прокуратурата.

Останалата част от манипулативните твърдения на Демерджиев дори не заслужават коментар. Още повече, че ако същите са съдържали данни за извършени нарушения и/или престъпления, то в качеството си на служебен министър на правосъдието в периода от края на месец октомври до средата на месец декември 2021 г., лицето е било длъжно, съгласно служебните си правомощия, да уведоми компетентните органи.

Определяме казаното от Демерджиев в ефира на Нова телевизия като поредна политическа атака, преследваща нелигитимни цели и подронваща авторитета на Прокуратурата на Република България”.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.