Шофьори на камиони са недоволни от задължителната за професията им ваксинация

Канадската провинция Онтарио обяви днес извънредно положение на фона на продължаващите протести на шофьори на големи камиони срещу задължителната за професията им ваксинация, каза пред журналисти премиерът на провинцията Дъг Форд, цитиран от Ройтерс.

Протестиращи в Канада блокират два гранични пункта със САЩ (ВИДЕО)

„Ще събера правителството, за да се обърнем към съдебните власти, които в спешен порядък да издадат разпореждания, които да посочат пределно ясно, че е незаконно и наказуемо да се блокира и да се възпрепятства движението на стоки, хора и услуги по критичната инфраструктура”, каза на пресконференция Форд.

Премиерът на провинцията обеща също правни действия срещу протестиращите, включително глоби и възможни наказания със затвор за неспазване на разпорежданията на властите.

Демонстрантите в Отава отказват да прекратят окупацията (ВИДЕО)

„Взехме всички необходими мерки, за да осигурим отварянето на границата. На обсадените жители на Отава ще кажа: „Ще следим за това да можете да си върнете нормалния живот, доколкото е възможно”, допълни Форд, цитиран от Франс прес.

„Разполагаме с всичко необходимо да сложим край на тези блокади. Върнете се по домовете си веднага”, обърна се премиерът на провинция Онтарио към протестиращите.

Премиерът консерватор Форд от няколко дни е обект на критики за бездействието си към протестиращите, което мнозина отдават на политически сметки. Той е кандидат за преизбиране през юни.

 

 

"Конвой на свободата" в Канада и Франция (ОБЗОР)

На този фон канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че трябва да се сложи край на окупацията на столицата Отава и на ръководените от шофьори на камиони блокади на жизненоважни търговски връзки със Съединените щати заради правилата за COVID.

„Всичко е на масата, защото тази незаконна дейност трябва да приключи и ще приключи”, каза той на пресконференция, като се въздържа да сподели повече подробности от съображения за оперативна сигурност.

В отговор на въпроси министър-председателят заяви, че изпращането на армията за разчистване на камионите от столицата и на трите гранични пункта в Алберта, Манитоба и Онтарио не е на дневен ред, като заяви, че „сме далеч от това да се налага да викаме военни”.

Трюдо: Блокадите са неприемливи и вредят на икономиката

„Това не е нещо, което сериозно обмисляме в момента”, каза той и добави: „Използването на военни сили срещу цивилно население в Канада или в която и да е друга демократична държава е нещо, което трябва да се избягва на всяка цена. Решението в момента са полицейските сили, които прилагат закона и защитават обществения ред”.

Обръщайки се директно към протестиращите, той каза: „Време е да се приберете у дома”, като същевременно предупреди, че те „нарушават закона” и че „последствията стават все по-тежки”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов
Източник: БТА, БГНЕС