Темата доведе до разминаване в позициите на част от коалиционните партньори

Българските власти обявиха, че посолството на Украйна е поискало  военна помощ с нота до Министерството на отбраната. В специално обръщение премиерът Кирил Петков обяви, че страната ни е готова да съдейства на Украйна. Темата обаче доведе до разминаване в позициите на част от коалиционните партньори.

Премиерът Кирил Петков обяви, че страната ни е готова да окаже и военна помощ на Украйна.

Петков: Ще подкрепим Украйна с военно-логистична поддръжка

„България се присъединява и към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка”, заяви Кирил Петков.

Искането за такава помощ е дошло от посолството на Украйна в България.

„От Министерството на отбраната работят по тази номенклатура. Ще бъде взето решение какво ще бъде предоставено”, заяви външният министър Теодора Генчовска.

Генчовска: Изчакваме безопасен коридор за евакуация на българите

Стигна се и до разминаване в коалицията.

„Още веднъж категорично заявяваме - българското правителство не е вземало такива решения. Българският парламент взе решение единствено за оказване на хуманитарна помощ в Украйна. Комисията по експортен контрол не е издавала решение за износ на оръжия за Украйна”, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Нинова: Правителството не е взимало решение за снабдяване на Украйна с оръжие

„Има списък с искания от украинска страна, които в момента се анализират. Отговорили сме, че за част от тях можем да помогнем. Тук не става въпрос за партньори – непартньори, тук става въпрос да окажем помощ на един братски народ. От 2 седмици е ясно, че война ще има. Българското правителство се готви изключително активно за тази война”, заяви вицепремиерът Асен Василев.

Василев: Започнахме преговори с Гърция за изграждане на нова ядрена мощност у нас

Председателят на парламента Никола Минчев коментира пред NOVA, че страната ни ще изпълни своите ангажименти като партньор на Европейския съюз и НАТО.

Никола Минчев: България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна

„Няма да се опитаме да заемаме някаква по-балансирана позиция, каквато преди сме заемали към Русия”, заяви Никола Минчев.

А преди дни от „Демократична България” поискаха оставката на военния министър Стефан Янев, който избягва да използва думата война за случващото се в Украйна.

„Да, министърът на отбраната използва някои по-балансирани думи, това според мен не е приемливо”, каза Никола Минчев.

Военните действия могат да доведат до последици и за нашата страна.

„Рискът за нас произтича от това, че сме енергийно зависими от Русия. Евентуално затрудняване на доставките на газ”, каза Минчев.

В приетия държавен бюджет има буфери, ако страната ни бъде изправена пред военни изпитания.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.