Евродепутатите изразиха удовлетворение от отговора на ЕС

Европейският парламент подкрепи единодушно днес Украйна във войната, предприета от Русия. Евродепутатите изразиха удовлетворение от отговора на ЕС, предава БТА. 

Групата на Европейската народна партия изрази възхита от украинците и техния президент, като ги определи за „героите на европейския начин на живот”. ЕНП приветства украинската молба за преговори за присъединяване към ЕС и призова да отпадне единодушието при приемането на външнополитическите решения в ЕС.

Социалистите и демократите заявиха, че войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна бележи нова епоха в Европа и света. Историческият миг изисква исторически решения. Трябва да запазим единство пред бъдещите предизвикателства, на прага сме на дълга криза. Няма да спрем, докато Путин не бъде обявен за военнопрестъпник от Международния наказателен съд. Съпротивата на украинците ще бъде тържеството на западната демокрация, добавиха от тази парламентарна сила.

Групата „Обнови Европа” поздрави смелостта на украинците да се борят за съдбата си и изрази пълна подкрепа за въведените срещу Москва мерки. От тази група призоваха Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС, както и на Русия да бъде наложено търговско ембарго за основните стоки възможно най-бързо, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков. 

„Зелените” заявиха, че без волята да се бие, демокрацията ще изчезне. Украйна не се стреми към ядрено оръжие, от което сама се отказа срещу гаранции за териториалната си цялост. Нямаше скоро да бъде приета в НАТО, отбелязаха от тази парламентарна сила и предрекоха провал на руската агресия.

Групата „Идентичност и демокрация” определи руското нахлуване в Украйна като неприемливо и отчетоха, че то е срещнало безстрашна съпротива. „Необходима е пълна подкрепа за украинците. Мирът трябва да бъде постигнат възможно най-бързо с възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Допуснахме грешка, като разчитахме на руската енергия, на търговията с Русия. Китай също е заплаха за ЕС, да не допускаме същата грешка и да ограничим зависимостта си от Пекин”, призоваха от тази група, като предупредиха, че резолюцията на ЕП за Украйна днес няма да бъде подкрепена единодушно.

Според Европейските консерватори и реформатори ЕС трябва да направи всичко по силите си да спечели тази война. „Това е наша война. Несъмнено Путин иска да възроди СССР и не го е крил. Кой ще победи, ще се реши на бойното поле”, посочиха от тази парламентарна сила и отправиха призив за начало на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС.

Левите заявиха, че Путин носи цялата отговорност за войната и че „ръцете му са окървавени”. „Украинците трябва да знаят, че няма да ги изоставим. Путин иска да ни вкара в свят на хаос и жестокост. Единственото трайно решение е в дипломацията, заявиха от тази парламентарна група. Левите отправиха призив да се подкрепи предложението на Киев за неутралитет, защитен от ООН. Мирът е единственото, за което войната си струва”, обобщиха от тази политическа група.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА