Председател на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер апелира да не се атакуват цивилна инфраструктура, болници или медицински персонал

"Призоваваме всички страни, участващи в бойните действия, да поставят хуманитарните императиви на първо място", заяви Петер Маурер, председател на Международния комитет на Червения кръст.

"Хората в Мариупол преживяха седмици наред кошмар между живота и смъртта. Това трябва да спре сега. Тяхната безопасност и достъпът им до храна, вода и подслон трябва да бъдат гарантирани”, каза Маурер.

Пенсионери и деца, както и служители на МКЧК, се подслоняват в неотопляеми мазета в Мариупол, където в центъра на града има неприбрани трупове, се казва в изявление на МКЧК. Човешкото страдание в пристанищния град се определя като гигантско.

Папата за войната: Спрете това варварство

Червеният кръст призова незабавно да бъде приложено конкретно, точно и изпълнимо споразумение, за да могат цивилните да достигнат до безопасно място, и призова военните сили да спазват прекратяването на огъня и да дадат на жителите време да напуснат града.

Организацията призова и двете страни да спазват международното хуманитарно право и да не атакуват цивилна инфраструктура, болници или медицински персонал.

"Историята ще гледа с ужас на това, което се случва в момента в Мариупол, ако страните не постигнат споразумение възможно най-бързо", завършва изявлението.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС