Премиерите на Полша, Чехия и Словения обявиха изненадваща визита в Киев

На 20-ия ден от началото на войната в Украйна силни експлозии разтърсиха западните покрайнини на украинската столица.

На този фон изненадващо премиерите на Полша, Чехия и Словения обявиха, че отиват днес в обсадения Киев.

В Москва 16-и час няма данни къде е задържана журналистката Марина Осянникова, която показа плакат срещу войната по време на централната емисия новини по руската държавна телевизия.

А след историческия скок на цените на суровия петрол в началото на войната в Украйна, котировките на световните борси паднаха под 100 долара за барел.

Нови разрушения в украинската столица Киев. Два жилищни блока бяха ударени от обстрел във вторник сутринта. Щети са нанесени и на спирка на метрото. Това става, ден след като ракета удари жилищен район, унищожи тролейбус и уби двама души. Москва продължава ежедневно да обстрелва Киев, Харков, Чернигов, Мариупол и Николаев. Въпреки това, напредъкът на руските войски беше забавен във всички направления.

Разрушения и пожари имаше в квартал с големи жилищни блокове в Киев тази сутрин. Не е ясно дали снаряд или ракета е ударила мястото. Един от блоковете е сериозно повреден.

„Това е лицето на войната, която Русия започна срещу Украйна. Унищожават цивилни сгради. Унищожават живота на хората. Безсмислена война, която трябва да спре”, заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Пожарникари вадиха със стълби обитателите на блока, които не можеха да излязат сами. По предварителни данни загинали са двама души. 

„Когато легнах да спя, сложих пред главата си едно кресло с тежки предмети. Това вероятно ме спаси. Взривът изби прозорците навътре в апартамента, но с изключение на няколко драскотини, съм невредим”, разказва потърпевш.

На много места в Украйна боевете продължават. Обиколка с дрон над Мариупол показва как изглежда най-тежко обстрелвания град от началото на войната. Там днес се надяват руските войски, обградили града, да пуснат доставка на храна, вода и лекарства. От кметството обявиха, че за две седмици в Мариупол са убити 2500 мирни граждани. Боевете се водят буквално по улиците на града.

На фона на тези новини, британското военно разузнаване пак настоя, че инвазията на руснаците е спряла от два или три дни. Армията им продължава да изпитва трудности да снабдява войниците с боеприпаси и храна. Не е ясно кой ще замести убитите и ранените.

„Руски наборници, чуйте ме внимателно. Руски офицери - и вие вече разбрахте ситуацията. От Украйна няма да вземете нищо. Единствено ще убивате хора. Или сами ще бъдете убити. Защо трябва да умирате? За какво? Зная, че не искате. Чуваме прихванатите ви разговори. Знаем какво е реалното ви мнение за тази безсмислена война”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

А премиерите на Полша, Чехия и Словения обявиха изненадваща визита в Киев. Не е ясно как тримата правителствени ръководители ще пристигнат в града, който е обграден от три страни от руските войски. Посещението е замислено като демонстрация на подкрепа за украинския президент Володимир Зеленски и украинския народ. Зад граница ще пътува и българския президент. Румен Радев ще се срещне с румънския държавен глава Клаус Йоханис, като основна тема за разговор ще е потока от бежанци от Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Ина Григорова