Руският външен министър изрази надежда "усилията на МКЧК да дадат резултат"

Необходимо е да се защити цивилното население по време на операциите на Москва в Украйна, заяви председателят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров в Москва, съобщи БГНЕС, цитирайки АФП.

"Със сигурност обсъдихме и международното хуманитарно право и разпоредбите на Женевските конвенции относно воденето на военни действия, че цивилното население трябва да бъде защитено", заяви Маурер, който беше на посещение в Москва, след като миналата седмица прекара пет дни в Украйна.

Лавров: Крайната цел на Запада е възраждане на еднополюсния свят

Той заяви, че с Лавров са имали "много съдържателна дискусия" и че на среща с руското министерство на отбраната ще повдигне въпроса и за Женевските конвенции, които трябва да се спазват по време на конфликт.

Тези конвенции засягат военнопленниците и "цивилните лица, задържани както в Русия, така и в Украйна", каза той, а също и "въпроса за телата на загиналите - цивилни и военни - които трябва да бъдат репатрирани и върнати на семействата".

Руският външен министър изрази надежда "усилията на МКЧК да дадат резултат", като го нарече "безпристрастен и независим посредник".

Столтенберг иска НАТО да разположи бойна група в България

"За съжаление нямаме особени основания да разчитаме на добросъвестно изпълнение на задълженията от страна на киевските власти", добави той.

Маурер заяви, че МКЧК се ангажира да разшири хуманитарната си помощ за всички граждани, засегнати от конфликта, както на територията, контролирана от украинското правителство, така и в районите под контрола на подкрепяните от Русия сепаратисти.

"В настоящия момент в Украйна имаме особено предизвикателна фронтова линия, в смисъл че населението е изложено на военни операции в градските райони, то се намира в капан между фронтовите линии", каза Маурер.

Лондон въведе санкции на още 65 физически и юридически лица

Преговорите между Украйна и Русия "вече доведоха до определени положително развитие по отношение на споразуменията за цивилното население, но това е недостатъчно", каза той.

Запитан за хуманитарната ситуация в обсаденото югоизточно пристанище Мариупол, той заяви, че градът "получава големи грижи и внимание от страна на международната общност".

"Но също така исках да подчертая, че той не е единственото място, което буди безпокойство", каза Маурер.

"Не е възможно да се мисли за достъп или евакуация в Мариупол или на което и да е друго място, ако нямаме солидно споразумение и подробна договорка между военните на място", каза той.

Преди пътуването си до Русия Маурер заяви пред АФП, че се надява да постигне напредък по въпросите, свързани с "военнопленниците, загиналите и воденето на военни действия". 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: