На фона на войната в Украйна, Евросъюзът се опитва са реши проблема с горивата

На фона на войната в Украйна, Евросъюзът се опитва са реши проблема с горивата на най-високо ниво. Втори ден тече срещата на лидерите в Брюксел. Оттам дойде и новината, че България ще подпише до дни Плана за възстановяване и развитие.

Петков: Приключиха техническите преговори с ЕК за Плана за възстановяване

„Огромната ни цел е да се фокусираме върху цените на газа и на горивата, много е важно да преговаряме така, че да ги свалим тези цени. Цените на газа директно влияят на цената на тока и на цените на стоките, и е много важно днес да свалим тези цени и да намалим тази галопираща инфлация. Точно тази гръцка връзка ще бъде свързана с Александруполис, от където ще можем да купуваме и втечнен газ. Това е много важно и за цяла Европа, че тази зависимост е опасна за националните ни  сигурности и ние ще работим за тези проекти. Кириакос Мицотакис се е заел сериозно с този проект, той е може би най-важният ни проект между България и Гърция”, каза премиерът Кирил Петков в Брюксел.

Лидерите на държавите членки на НАТО в Югоизточна Европа идват в София

В опит да намалят енергийната зависимост на Европа от Русия, Съединените щати и Европейският съюз сключиха голяма сделка за втечнен природен газ. Старият континент ще получава от Америка еквивалента на 10 процента от руския газ до края на годината. Брюксел вече обяви, че ще ограничи употребата на руски газ в Общността заради инвазията в Украйна. В момента Москва осигурява около 40 на сто от синьото гориво в Европейския съюз.

„Путин използва руските енергийни ресурси, за да оказва натиск и да манипулира съседите си. Той използва печалбите, за да задвижва военната си машина”, категоричен бе държавният глава на САЩ Джо Байдън.

Джо Байдън пристигна в Полша (СНИМКИ)

В новата сделка участват Съединените щати и още няколко държави, които обещаха да доставят допълнителни 15 милиарда кубически метра газ над 22-та милиарда, договорени миналата година. Новото количество е около 24 процента от синьото гориво, което се внася в момента от Русия.

„Ние искаме като европейци да диверсифицираме доставките си от Русия към доставчици, на които вярваме, които са наши приятели, и които са надеждни”. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

САЩ ще доставят 15 млрд. куб. м втечнен природен газ за пазара на ЕС

Крайната цел на Съединените щати и международните партньори е да осигурят на държавите от Евросъюза около 50 милиарда кубични метра газ годишно. Намаляването на енергийната зависимост от Русия означава генериране на повече енергия от възобновяеми източници и увеличаване на енергийната ефективност.

„Тази криза е катализатор, който ще стимулира инвестициите, за да удвоим нашето производство на чиста енергия и да ускорим напредъка към нашето бъдеще с нетни нулеви емисии”, смята американският президент.

Евролидерите и Г-7 обсъдиха Украйна и изхода от енергийната криза

На втория ден от европейската среща на върха стана ясно, че лидерите все още не са сигурни дали да забранят вноса на руски газ или да приемат предложението на Испания да въведат пределни цени на горивата за потребителите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.