Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски

Възможен пробив в преговорите за прекратяване на войната в Украйна. Президентът Володимир Зеленски заяви, че страната му е готова на компромис с Русия за Донбас. Той допълни, че би преговарял за всички аспекти на кризата, ако руските войници се изтеглят от Украйна. А в Истанбул ще се проведе нов кръг от преговорите между Киев и Москва.

Войната е принудила близо 4 милиона души да напуснат страната, по данни на ООН. От Световната организация смятат, че жертвите сред цивилното население досега са над 1000. Властите в обсадения от седмици Мариупол обаче твърдят, че само в града са загинали над 2000 жители. 

„Гаранции за сигурност и неутралитет, безядрен статут на държавата ни. Ние сме готови да го направим. Това е най-важният момент. Това беше основната точка за Руската федерация. Доколкото си спомням, затова започнаха войната. Няма обаче да седнем зад масата, ако говорим за някаква „демилитаризация“, някаква „денацификация“. Просто не ги разбирам тези неща”, каза Зеленски.

Зеленски: Украйна е готова на компромис с Русия за Донбас

Руските власти веднага излязоха със заповед към всички медии да не съобщават за интервюто на Зеленски.

Кремъл обяви, че засега е невъзможно провеждането на мирни преговори лице в лице между Зеленски и Путин. Според руския външен министър Сергей Лавров, двете страни трябва да изгладят различията по ключовите въпроси, преди да се срещнат. „Вътрешният конфликт в Украйна е узрявал толкова време през всички тези години, че са се натрупали огромен брой проблеми. Точно затова среща, в която президентите просто обменят мнения за това как виждат нещата, ще е контрапродуктивна”, каза той.

Лидерът на самообявилата се Луганска народна република пък изрази готовност за провеждане на референдум за присъединяване към Русия. Киев предупреди, че подобен вот няма да има правни основания и ще предизвика силна реакция от международната общност. „Присъединяването към Русия е главната цел на нашата република. Как ще се случи това ли – мисля, че ще проведем референдум на територията на републиката ни – тук, където хората ще изпълнят своето право да изразят мнението си свободно за присъединяване към Руската федерация”, коментира той.

Междувременно украинските власти обявиха за хуманитарна катастрофа обстановката в северния град Чернигов. Десетки хиляди жители там са без вода, ток и отопление. Руските сили от известно време държат града под обсада. Чернигов е разположен на ключова пътна артерия, която свързва районите, граничещи с Русия и Беларус, с Киев.

Учители, родители и ученици се събраха в неделя, за да разчистят развалините, след като училище беше ударено от ракета във втория по големина град в Украйна Харков. Един от местните жители отправи послание към брат му, който живее в Русия и не вярва, че в Украйна има война.

„Искам да изпратя поздрави на брат ми в руския град Северодвинск. Ето, виж братко, ти освободи племенницата си, която със сигурност е нацистка. Както виждате, всички сме нацисти. Значи освободи племенницата си, нацистка, от нейното училище. По-рано освободи и своя племенник, също нацист, от друго училище. Ракетата падна точно в класната му стая”, коментира Сергий Кистов, жител на Харков.

Украинските власти съобщиха, че Русия е понесла тежки загуби в района на Киев и е била принудена да изтегли силите си към Беларус.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Габриела Винарова