По думите му все още не е постигнато конкретно заключение за честването на определени исторически личности

Работата на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси вече протича в много по-градивна и позитивна атмосфера, което дава прогноза, че съгласуването и препоръките за цар Самуил и средновековния период могат да бъдат постигнати наистина бързо. Това каза Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна в македонско-българската комисия.

По думите му все още не е постигнато конкретно заключение за честването на определени исторически личности, както обяви вчера българският премиер Кирил Петков в София, но атмосферата в Комисията показва оптимизъм.

„Конструктивната атмосфера оставя място за възможност на следващата среща, която ще се проведе на живо този четвъртък и петък в Скопие, да съгласуваме заключенията за средновековния период и за цар Самуил, които след това ще бъдат препоръчано съдържание за учебниците по история. На дневен ред е и Гоце Делчев, за когото на последната среща през февруари само започнахме малка дискусия и сега ще продължим. Някои технически неща също са на дневен ред, като съгласуване на протоколите от предишни срещи“, каза Георгиев пред „Слободен Печат“.

Дипломат: Трябва да се развиват бизнес отношения с РС Македония

Той обясни, че след като се хармонизират заключенията за цар Самуил и Средновековието, те трябва да бъдат приети от македонското и българското правителство, а когато се правят нови учебници, които обхващат тази материя, бъдещите автори ще трябва да вземат предвид препоръките и заключенията на правителството и комисията.

Българският премиер Кирил Петков вчера в София на съвместна пресконференция с министър-председателите на Македония, Черна гора и Румъния Димитър Ковачевски, Здравко Кривокапич и Николае Чука каза, че Историческата комисия го е информирала, че е постигнат напредък за важни исторически личности по един много конструктивен и реалистичен начин, който отваря възможност за преодоляване на различията и за ускоряване на преговорите между София и Скопие.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС