Това съобщи говорителката на руското външно министерство

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в китайския град Тунси, съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Там утре ще се проведе среща на външните министри във формат съседни на Афганистан държави. Денят ще бъде посветен и на двустранни срещи с чуждестранни партньори", написа Захарова в канала си в Telegram.

По време на своето първо посещение при своя ключов съюзник,  откакто Русия започна агресията си в Украйна миналия месец,  руският външен министър заяви, че Москва и Пекин са водещи в изграждането на по-справедлив световен ред. 

Украинският войник, напсувал руски боен кораб, получи медал (ВИДЕО)

Във видеоклип, публикуван от руското външно министерство преди срещата с китайския външен министър Ван И, Лавров заяви, че светът "преживява много сериозен етап в историята на международните отношения".

В края на това прекрояване на глобалните отношения "ние, заедно с вас и с нашите съмишленици, ще се придвижим към многополюсен, справедлив, демократичен световен ред", каза Лавров.

Двамата външни министри бяха показани по китайската държавна телевизия с маски на лицата, като се поздравиха с докосване на лакти пред своите национални знамена преди срещата.

Лавров ще участва в поредица от срещи, чийто домакин е Китай, за да обсъди начините за подпомагане на Афганистан.

Тръмп призова Путин да разкрие компромат за сина на Байдън

Очаква се да присъстват и дипломати от Съединените щати и съседните на ръководената от талибаните страна.

Кървавото нападение на Русия в Украйна обаче вероятно ще има голямо значение за работата.

За разлика от много западни държави Пекин отказа да осъди руското нахлуването в Украйна и осигури дипломатическо прикритие на все по-изолираната Русия.

Представители на САЩ обвиниха Китай, че сигнализира за "готовност" да предостави военна и икономическа помощ на Русия, а президентът на САЩ Джо Байдън сравни руското нахлуване в Украйна с потушаването на протестите на площад Тянанмън от Китай през 1989 г.

Социолог: Във войната Украйна - Русия ние сме за България

Китай и Русия се сближиха през последните години, като президентът Владимир Путин присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин миналия месец, дни преди нахлуването в Украйна.

Руският лидер и китайският му колега Си Цзинпин заявиха, че отношенията между техните две страни не познават "граници", подписвайки енергийни сделки на стойност милиарди долари. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Габриела Винарова
Източник: БГНЕС