Той уточни, че доставките няма да спрат, ако до 1 април не бъде потвърдено плащането в рубли

Решението да се продава газ на „неприятелски” страни срещу рубли може да бъде отменено в бъдеще, но засега това е най-надеждният вариант за Москва. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Разбира се, ако настъпят и други условия. Няма нищо сигурно, но при сегашните обстоятелства рублите са предпочитаният и най-надежден вариант”, уточни той.

Експерти: Руснаците целят търсене на рублата, курсът й вече се вдигна

Говорителят увери, че доставките на руски газ няма да бъдат прекратени, ако купувачите не потвърдят плащането в рубли до 1 април.

„Не, не е така и това не следва от указа на президента на Руската федерация, който беше подписан и публикуван вчера. Плащането за тези доставки, които се извършват в момента, не трябва да се извършва днес, а в края на април или дори в началото на май”, обясни Песков.

ОТГОВОРЪТ НА РУСИЯ: Нови правила за търговия с природен газ

Запитан какъв е крайният срок за откриване на сметки в руски банки за плащане на газа, Песков препоръча подробности да се потърсят от „Газпром”.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че Путин е очертал новата схема за плащане на газа в разговори с европейските лидери, преди тя да бъде официално обявена в четвъртък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов