Със зам.-ръководителя на Спецпрокуратурата разговаря Стоян Нешев

През седмицата прокурор от Специализираната прокуратура получи писмо с куршум в него и заплашителен коментар. Ексклузивно с него ни среща Стоян Нешев.

Той откри заплахата в четвъртък в шкаф на работното си място в прокуратурата. Кънев е заместник-ръководител на Специализираната прокуратура у нас. През годините е наблюдаващ обвинител по редица знакови дела – като това срещу бизнесмените Миню Стайков и Васил Божков, както и срещу бившия екоминистър Нено Димов и за сигналите за подкупи в Агенцията за българите в чужбина и други.

Заплашваният прокурор - наблюдаващ по делата на Божков

„Вярна е информацията, която излезе в медиите, че в кабинета ми е открит плик с патрон. Аз нямах намерение да говоря пред медии”, заяви Ангел Кънев,  заместник-ръководител на Специализираната прокуратура.

24 часа след като стана ясно, че в кабинета на спецпрокурора Ангел Кънев е открит плик с патрони, пред NOVA държавният обвинител разкри, че на практика в сградата на спецструктурите се влиза лесно.

„Всеки един може да го направи това нещо – съдебен заседател, адвокат, обвиняем, който си иска може да влезе и да направи, каквото си иска в тая сграда от първия до последния етаж само не трябва да влиза през централния вход”, посочи Кънев.

„Истината е една. Момчетата, които ме охраняват, са професионалисти. Аз също съм бил 10 години полицай. Тук има скенери, рамки, охранители, всичко е точно за входа. Обаче има още 3 входа. Има подземен гараж – там няма нито рамка, нито служител”, каза още той.

И обясни, че охраната на магистратите у нас изглежда добре, но само на хартия. „Видеонаблюдението в дома ми, което сам съм изградил, надграждано е, консултирано е с експерти, още не е включено към никой. Това видеонаблюдение си го гледам само аз. И практически непрекъснатостта на процеса по охрана не се случва въобще в дома ми. И не се случва и в тази сграда. Тези хора обменят информация за моята охрана по личните си телефони. Една радиостанция няма. В НСО нещата не стоят така”, добави Кънев.

Заплашиха с убийство магистрат от Спецпрокуратурата

В сигнал с любителски кадри, изпратени до NOVA, се твърди, че не всички врати в сградата на Съда и Прокуратурата работят с магнитни карти. 

Колкото до самата заплаха - прокурор Кънев все още не може да си обясни мотивите на човекът, заплашил го с кръв и куршум. „Всичко може да стане от всеки. Един клошар, който ме е видял накриво, също може да направи това, само трябва да си покаже личната карта на входа”, коментира той.

„Аз нямам обяснения за много неща. Например защо аз съм без бронежилетка и защо това момче е без бронежилетка. На нас са ни дали две жилетки с изтекъл срок на годност. В екипа сме четирима души. Т.е. аз трябва да кажа „двама от вас няма да са с бронежилетка, защото съм по-важен”, заяви прокурора.

След заплахата случаят коментира и зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев. Там се намира службата, която охранява магистратите у нас. „Призовавам ви конкретният случай да не се политизира и силно се надяваме да не се злоупотребява с него”, каза той.

Прокурор Кънев е убеден, че разследващите ще направят всичко, за да стигне разследването докрай, но не вярва извършителят да се намери.  „Ако трябва да се работи адекватно в това разследване трябва да бъдат включени съответните структури, които имат оперативно-издирвателни правомощия, защото сами по себе си самите следователи и прокурори не могат да издирват”.

„Както и в много други подобни случаи не вярвам извършителят да се установи. Не вярвам и някой тук да е дошъл и лаишки да оставя отпечатъци и ДНК навсякъде и ние да разберем, че е той”, добави Кънев.

На въпрос страхува ли се за живота си той отговори: „Аз не се страхувам за себе си по никакъв начин. Смятам обаче че всеки нормален човек се притеснява за близките си”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.