Санкцията засяга и министри от британския кабинет

Москва забрани на британския премиер Борис Джонсън и на други министри от кабинета му да влизат на руска територия, съобщава Би Би Си. Руското външно министерство днес заяви, че е забранило влизането в страната на британски премиер Борис Джонсън, министъра на външните работи Лиз Тръс, министъра на отбраната Бен Уолъс и още 10 други настоящи и бивши членове на британското правителство и политици, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Този ход е предприет "с оглед на безпрецедентните враждебни действия от страна на британското правителство, по-специално налагането на санкции срещу висши руски служители", съобщи министерството в изявление, като добави, че скоро ще разшири списъка.

ТАСС допълва, че освен вече посочените, в списъка влизат бившата министър-председателка Тереза Мей, министърът на транспорта Грант Шапс, вътрешният министър Прити Пател, министърът на финансите Риши Сунак, първият министър на Шотландия Никола Стърджън и др.

"Тази стъпка се предприема в отговор на разгърнатата от Лондон необуздана информационна и политическа кампания, насочена към международна изолация на Русия, създаването на условия за ограничаване на страната ни и задушаване на националната икономика", посочват от руското външно министерство. Ведомството подчертава също, че Обединеното кралство умишлено нагнетява ситуацията около Украйна, като доставя смъртоносни оръжия и координира същите усилия на НАТО, информира ТАСС.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.