"За" гласуваха 122-ма депутати

Парламентът разреши на Агенция „Пътна инфраструктура” да заплати от утвърдения си бюджет за 2022 г. 50% от изпълнените дейности по превантивно, текущо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. „За” гласуваха 122-ма депутати, 35 бяха „против” и двама се въздържаха.

Пътните строители на национален протест, паркираха камиони пред НС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според приетото решение останалите 50% от всички финансови задължения на агенцията, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизането му в сила, се извършват след решение на Народното събрание и въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група и становище на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

АПИ ще заплати 100% от финансовите си задължения, възникнали по договорите за доставка и монтаж на ограничителни системи, по договорите за производство, доставка и монтаж на пътни знаци и по договорите за полагане на маркировка на територията на републиканската пътна мрежа, както и на задълженията по месечни и извънредни задания по договорите за извършване на поддържане на републикански пътища.

Зам.-министър Пенчев: 1,2 млрд. лв. от бюджета на АПИ са само за текущи ремонти

Скандали и обвинения белязаха дебата в пленарната зала, който продължи с часове. Той започна с вътрешно коалиционното противопоставяне.

„Ако вземем пари от АПИ или от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, то това си е вид скрита актуализация на бюджета”, заяви Любомир Каримански от „Има такъв народ”.

„Държавата е притисната до стената и трябва да вземем решение”, отбеляза Настимир Ананиев от „Продължаваме  Промяната”.

Управляващи и опозиция се обвиняваха взаимно за това кой е създал проблема.

„Толкова добре е направено - като минно поле пред новото управление”, заяви Георги Михайлов от БСП.

„Вие търсите начин да си измиете некадърността пред българските граждани”, каза Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС.

Около 650 милиона ще тръгнат към фирмите директно, но останалата половина ще минават през контрола на междуведомствената комисия на две министерства - финансовото и регионалното.

„Ние, българските граждани, ще ги платим, а кой ще ги открадне - ще кажете вие”, посочи Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

„Спокойно, успокойте се. Няма такова нещо”, каза Богомил Петков от „Продължаваме Промяната”.

„Това беше емблемата на вашето управление - срутището и ремонта на ремонта”, коментира Явор Божанков от БСП.

Стигна се и до темата за оставките и разпада на коалицията. 

„Трябва да им се платят 100 % и то сега, веднага. Има и друг изход и той се нарича оставка”, каза Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

„Карате ни ние да платим тази сметка с парите, с които вие напълнихте партийната касичка”, посочи Искрен Митев от „Продължаваме Промяната".

„Треската в Министерския съвет и в нашите коалиционни партньори да се успокои, че не Каримански разваля коалицията”, отбеляза Любомир Каримански.

Последва обяснение от „Има такъв народ” защо гласуват „за” решението,  на „Продължаваме Промяната”.

„Всички, които са засегнати, да отиват при Петков, Василев и при ПП, ДБ и БСП. За да постъпим коалиционно, вярно, тъпо, но коалиционно”, посочи Тошко Йорданов.

„Не знам дали е тъпо, но е противоконституционно и противобюджетно”, отбеляза Йордан Цонев от ДПС.

„Цялата ви коалиция олеква за пореден път”, каза Цончо Ганев от „Възраждане".

„Целият дебат превръща ГЕРБ само и единствено в смокинов лист за тази 50/50 договорка”, коментира Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Очаква се плащанията към строителните фирми да започнат до 10 дни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА