Те са монтирани по време на почивните дни

Железни решетки от вътрешната страна на входа на парламента станаха пореден повод за спор между бившите и настоящите управляващи. Решетките са монтирани по време на почивните дни.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Триметровите метални решетки, монтирани на парадния вход на парламента, предизвикаха бурни реакции. Първата дойде от бившия председател на парламента Цвета Караянчева. „Определям това като посегателство срещу демокрацията. Тази сграда не е само паметник на културата от национално значение, тя е символ на парламентаризма. Опасват парламента с метални решетки – нещо, което не сме виждали от времето на Орешарски. Сега какво остава? Г-н Петков да научи всички задни входове на институциите ли?”, коментира тя.

От пресцентъра на парламента обясниха, че по искане на НСО с цел охрана, металните врати са монтирани през почивните дни.

Прави впечатление че решетките са монтирани след последния голям политически протест, при който привърженици на една от партиите в парламента се опитаха да нахлуят в парламента.

Източник: БГНЕС

От „Възраждане” реагираха остро срещу  монтирането на железните решетки. „Позорно е Народното събрание да бъде постоянно оградено с метални преграждения. Незабавно да бъдат премахнати металните решетки и инициаторът на това деяние да си извини на народните представители”, заяви Елена Гунчева.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин атакува Цвета Караянчева през Facebook. „Цвета Караянчева, която скри ГЕРБ от народното недоволство зад крепостните стени на Партийния дом през 2020 г., днес се кахъри", написа той.

„Само че г-н Вигенин е забравил, че ние направихме няколко председателски съвета и това решение за преместване в другата работна зала е в следствие на решението на всички парламентарни групи”, коментира тя.

Лидерът на партия „Възраждане” Костадин Костадинов също коментира металните ограждения. В пост в социалната мрежа Facebook той заяви, че след няколко месеца партията му ще управлява.

„Вчера управляващите тихомълком сложиха метални решетки на централния вход на Народното събрание. Днес „Възраждане" поиска от председателя на парламента решетките да бъдат демонтирани. Така или иначе железата ще бъдат махнати. Остава само да видим кога и от кого - сега от управляващите, или след няколко месеца от нас. Когато „Възраждане" започне да управлява”, посочва той.

При поставянето на металните врати са спазени всички изискания за сградата като паметник на културата, така че да не се нарушава целостта й, уверяват от Народното събрание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР