Организацията одобри за спешна употреба ваксината Convidecia

Световната здравна организация разреши използването на еднократната ваксина за COVID-19 на китайския производител CanSinoBIO. Това е деветата ваксина, която получава зелена светлина от СЗО. Организацията одобри за спешна употреба ваксината Convidecia, в момент, в който Китай се бори с възобновяването на вируса, предизвикано от варианта Омикрон. Това е третата китайска ваксина, одобрена от СЗО, след Sinovac и Sinopharm. Установено е, че Convidecia има 64% ефикасност срещу симптоматично заболяване и 92% ефикасност срещу тежко заболяване от коронавирус, съобщи СЗО.

Германия одобри задължителната ваксинация срещу COVID-19 за здравни работници

"Ваксината отговаря на стандартите на СЗО за защита срещу COVID-19 и ползите от ваксината далеч надвишават рисковете", се казва в изявление на здравната агенция на ООН.

Експертите на СЗО препоръчаха ваксината да се използва от хора на възраст над 18 години. Тя вече е въведена в Китай, Аржентина, Чили, Малайзия, Мексико и Пакистан.

СЗО вече е дала статут за употреба на девет ваксини за Covid-19 и техни разновидности - Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Janssen, Moderna, Sinovac, Sinopharm, Bharat Biotech, Novavax и сега CanSinoBIO.

Мозъчен инсулт след COVID-19, какви са симптомите

Китай, последната голяма световна икономика, която се придържа към строга политика на нулев COVID-19, се бори с икономически спад, дължащ се на продължителните блокирания, които свиха веригите за доставки, намалиха търсенето и спряха производството.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС