Според производителите у нас вносът става все по-голям

Българските плодове и зеленчуци ще изчезнат от пазара. За това предупреждават производители от цялата страна. Причината - разходите им за отглеждане непрекъснато растат, а в същото време евтина продукция от Гърция и Турция продължава да залива сергиите у нас.

Ще купуваме ли вносни череши и домати вместо български тази пролет? И с колко ще поскъпнат плодовете и зеленчуците? Проверката направи Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

ДВОЙНО ПО-СКЪП РАЗСАД: Ще се увеличи ли цената на реколтата

Все по-често на сергиите се откриват домати от Турция, ягоди от Гърция, ябълки от Полша и дори чесън от Китай. Според производителите у нас вносът на плодове и зеленчуци става по-голям, а разходите им се увеличават драстично най-вече заради поскъпването на тока, газа, горивата, торовете и препаратите. Това води до по-високи цени на родната продукция от тази на съседите например и прави по-трудна конкуренцията.

„Цената е много висока. И ние бягаме повече към чуждата стока, която е от борсата. Нашият домат, българският, беше 4-4.50 лв., а гръцкият е 1.80-2.00 лв. И кой ще вземеш - по-добре е по-евтиния”, коментира търговецът на плодове и зеленчуци Станка Йонкова.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Какво можем да купим със 100 лв. - сега и преди година?

Въпреки че клиентите търсят българските домати и ягоди, все по-често посягат към гръцките или турските - именно заради цената, разказват и други търговци. Сериозна разлика в цената на българските и вносните плодове и зеленчуци по сергиите отчитат и от комисията, която следи пазара на едро.

„Към момента е естествено търговците да имат интерес, при този обтегнат конкурентен пазар, да търсят възможно най-ниското качество на възможно най-ниски цени”, обясни Владимир Иванов от Комисията по стоковите борси и тържищата.

С колко и къде ще поскъпне хлябът

Разликата в цените бързо се отразява и на избора на търговците при доставките, отчитат и от Земеделското министерство. Пътят на повечето плодове и зеленчуци до пазарите у нас започва от Турция, Гърция, Албания и Македония.

„България е нетен вносител на много по-голяма част от познатите ни плодове и зеленчуци. Особено това е валидно през зимните, късните есенни и ранните пролетни месеци”, обясни Петър Кировски от Дирекция „Растениевъдство” в Министерството на земеделието.  

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.