Хората са държани затворени в местата, където живеят, въпреки че броят на новозаразените намаля

Жители на китайския град Шанхай успяват да си извоюват свобода да излизат от домовете си, противопоставяйки се на карантинните мерки, въведени заради коронавируса, съобщава Асошиейтед прес.

По-рано този месец хора в изискан жилищен комплекс в Шанхай излязоха по улиците, за да протестират срещу ограниченията, наложени от техните общински власти. На следващия ден те получиха възможност да излизат навън.

Информация за "победата" им бързо се разпространи из чатгрупите в града, като накара хората, оставащи в локдаун, да се запитат дали и те да не предприемат подобни действия. Впоследствие още жители се противопоставиха на ръководствата на своите жилищни комплекси и някои постигнаха поне частично смекчаване на ограниченията.

COVID-19 в Шанхай: Мегаполисът под пълна блокада вече два месеца

Не е ясно колко широко са разпространени тези случаи, но те отразяват недоволството, натрупало се след почти два месеца карантинни мерки в Шанхай, при които хората са държани затворени в местата, където живеят, въпреки че броят на новозаразените с коронавируса намаля до няколкостотин в 25-милионния град.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА