Това обяви Тедрос Аданом Гебрейесус

Заболеваемостта и смъртността от COVID-19 в света са намалели с повече от 90%. Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус заяви на брифинг в Женева, че тенденцията е добра новина, но че броят на смъртните случаи през последната седмица (8737) не може да се счита за приемлив, тъй като световната общност вече разполага с инструменти за контрол на пандемията.

ЕС удължи използването на COVID сертификатите

„Тази тенденция е много добра. Въпреки това миналата седмица СЗО е получила информация за повече от 3 милиона случая”, каза той, като подчерта, че поради отслабения епидемиологичен надзор и тестване в някои страни не се съобщава за всички случаи и всъщност те са повече. Освен това миналата седмица в света са регистрирани 8737 смъртни случая.

Според ръководителя на СЗО е необходим по-добър механизъм за споделяне на лицензите за лекарства при спешни ситуации. Във връзка с това той се надява, че на 12-ата министерска конференция на Световната търговска организация в Женева ще бъде взето решение за временно преустановяване на правата върху интелектуалната собственост за ваксини, диагностика и лекарства, за да може те да се произвеждат по-широко по света.

САЩ бракуваха над 82 млн. дози от ваксините срещу COVID-19

Към 13 юни от началото на коронавирусната пандемия в света са регистрирани 532 887 531 случая на заболяване и 6 307 021 смъртни случая.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: БГНЕС