Пратката с оръжие включва и над 220 000 боеприпаса

Съединените щати са доставили на Украйна всички 108 обещани гаубици M777 и над 220 000 боеприпаса. Това съобщи заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кол.

Според него Киев изпитва "недостиг на боеприпаси" за артилерията, особено за калибър 152 мм. "В ранните етапи на войната ние се съсредоточихме върху това да ги снабдяваме колкото се може повече с такива боеприпаси, които са налични в страните, които някога са били част от Варшавския договор, а сега се намират на източния фланг на НАТО", заяви Кол, говорейки на конференция на базирания във Вашингтон Център за нова американска сигурност. "Стана трудно да се постигне това, след като нивата на боеприпасите [на разположение] намаляха. Ето защо преминахме към стандартната артилерийска система на НАТО, а именно гаубиците М777", подчерта заместник-началникът на Пентагона.

Във връзка с това той потвърди, че САЩ са доставили на Украйна всички обещани по-рано 108 гаубици M777, както и над 220 000 боеприпаса. "Досега сме предали [на Киев] 108 от тези гаубици и над 220 000 снаряда [за тях] с обсег над 30 км, което е осезаемо", каза Кол.

Освен това той призна, че Вашингтон регистрира осезаемата тревога на Киев от артилерийския обстрел в Донбас. "Чувството на тревога от украинска страна за артилерийския обстрел е осезаемо. И е вярно, че руският артилерийски потенциал в момента е значително по-голям", каза заместник-началникът на американската армия.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС