Вижте как държавата се справя с проблема

15,6% е годишната инлация за месец май у нас, при това на фона на турбулентна политическа обстановка. Войната в Украйна и продоволствената криза са част от причините, които изтъкват експерти. Как обаче се справят с инфлацията в Нидерландия, например, където имат същите проблеми, а тя е 8,8%?

Във финансовата и културна столица на Нидерландия се намират седалищата на няколко от най-големите световни компании, а фондовата борса е най-старата в света. Амстердам обаче е и гъстонаселен. Заедно с предградията, населението му наброява малко над 1,5 млн. души. Поради факта, че половината от територията на страната е под морското равнище, за нидерландците често казват, че живеят в „ниска страна с висок стандарт на живот". По неофициални данни средните цени са двойно по-високи от средните в България. 

Икономист: Инфлацията у нас вероятно ще достигне 20% до края на годината

Екип на NOVA посети супермаркет на една от най-разпространените вериги в Нидерландия, за да купи няколко основни хранителни продукта. 2 краставици и половин килограм домати ни струват 3,50 евро. Хлябът и олиото струват 3 евро, а четвърт килограм свински котлети са близо 5 лв. В кошницата добавяме още литър прясно мляко, четвърт сирене, най-близко до българския кашкавал и 6 яйца. Излизаме от магазина със сметка от 19 евро и 78 цента или 38 лева и 50 стотинки.

Въпреки неособено високите цени на основни хранителни продукти, увеличението в цените на наемите, комуналните услуги и горивата е това, което оказва се, било най-осезаемо за недерландците.

Инфлацията в Турция достигна двугодишен връх от 78,6%

Елица Йорданова живее в Амстердам от 23 години. Именно тя стои зад създаването на българското училище, а отскоро и Българския културен и информационен център. Строителен предприемеч по професия, всяка свободна от работни ангажименти минута, Елица прекарва в центъра. Помага на всеки българин в Нидерландия, потърсил я за помощ с информация или съвет.

„Влизаме от един труден период, в друг труден период – коронакризата и след това войната в Украйна. От началото на годината всички енергийни доставчици увеличиха цените”, споделя тя.

Инфлацията в Гърция достигна рекордни стойности

По правило, минималната работна заплата се коригира на всеки 6 месеца, с цел да бъде максимално адекватна. По данни на правителството, в момента тя е в размер на 1750 евро или 3410 лева. С 50 евро по-висока от минималната заплата, която нидерландците са получавали през януари - преди началото на кризата. Но пак недостатъчни, ако живееш в Амстердам.

През месец май инфлацията в страната е изчислена на 8,8%. По-ниска от тази през април и още по-ниска от тази през март. За да я намали, правителството предприема редица антикризисни мерки с различна продължителност. Сред тях, по данни на посолството на Нидерландия у нас, са намаляване на ДДС-то на електроенергията от 21 на 9%, намаляване на акциза на бензина със 17 цента на литър, а на дизела - с 11 цента и енергийна помощ за хората с ниски доходи в размер на 800 евро. Средствата заделени от държавата за възстановяване на покупанелната способност пък, са в размер на 2.8 милиарда евро.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.