Проведе се Деветият международен литературен младежки конкурс

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена!” – Девети международен литературен младежки конкурс, чиято тема тази година беше: „Необикновени постъпки на обикновени хора”.

Основната тема на четирите фестивални дни беше човечността и смелостта на обикновените хора, живели в мрака на Втората световна война и Холокоста.

„Искахме да покажем обикновения човек в необикновена ситуация. Искахме да покажем, че смелостта, достойнството и моралът не са фикция. Това не са думи, изпразнени от съдържание, а човек, който носи в сърцето си тези добродетели, поставен в екстремни ситуации, може да ги прояви. Вярвам, че доброто е заложено във всеки един от нас”, каза организаторът  на конкурса Алберта Алкалай в предаването „Социална мрежа”.

Лауреат в конкурса е Теодора Бакърджиева.

„Аз съм бивша ученичка в 134 училище „Димчо Дебелянов”. То се занимава с иврит. Оттам знам тежката съдба на евреите. Намерих в интернет тази история, за която писах. Тя много ме докосна”, разказа Теодора Бакърджиева. Тя е подтикната да участва в конкурса от нейна учителка.

Разказът й е за младо момче – Давид Столяр, който се качва на кораб от България за Палестина. Корабът е торпилиран и Давид е единственият оцелял. „Срам го е било, че е единственият останал жив. Дори жена му дълго време не е знаела. В един момент разказва на света историята”, казва  Теодора Бакърджиева.

Тази година в конкурса участие са взели 170 млади хора от 9 държави.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.