Вижте съветите на специалистите за това как да се справим със свръхнапрежението

Всеки изпитва стрес и всеки се справя с него по различен начин. Определянето му като сериозен, застрашаващ здравето проблем е съвременен феномен.

В поредицата на „Дойче веле” „В добра форма” медицински експерти от Германия коментират състоянието на стрес и как да се борим с него.

Според проф. Андреас Бехдолф от клиника в Берлин казва, че има и добър стрес, от който се нуждаем, за да постигнем отлична физическа форма. Така например, спринтьорите не биха могли да бягат толкова бързо, ако не изпитват известна доза стрес, казва професорът.

Той коментира и загубата на тегло заради стрес. Казва, че когато са напрегнати, повечето хора нямат апетит. Стресът обаче оказва влияние върху хормоналната система. В резултат на това се отделя по-голямо количество от хормона кортизол, а той кара телата и да съхраняват повече калории.

Оказва се, че има разлика между начина, по който жените и мъжете реагират на стреса. Дамите са по-склонни да говорят за онова, което ги напряга. По-често изпадат и в депресии. Мъжете пък обикновено реагират агресивно.

Още любопитни факти за стреса и съвети за това как да се справим с него гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.