Съветите на д-р Весела Стоичкова

Първото посещение при ортодонт трябва да бъде направено най-късно на 3-годишна възраст. Това съветва ортодонтът д-р Весела Стоичкова.

„Тогава родителите ще получат ценни съвети за правилното развитие на зъбно-челюстната система на детето си”, обясни д-р Стоичкова в предаването „Социална мрежа”.

Ортодонтското лечение не само подрежда зъбите, но и нормализира функцията на мускулатурата в лицево-челюстната област.

„Едно дете с правилно подредени зъби ще се храни правилно, ще може да сдъвква хубаво храната и по-рядко ще страда от стомашно-чревни нарушения”, обясни д-р Стоичкова.

Как да постигнем здрава и красива усмивка? (ВИДЕО)

Правилното развитие на горната челюст помага и за правилното дишане. Освен това подреждането на зъбите има пряка връзка със стойката на детето,  обясни още експертът.

„Има такава наука – постурологията, която изучава стойката на човека. Пациентите даже не подозират, че едно падане на ски и травма  на коляното може да доведе до разместване на зъбите”, обясни д-р Стоичкова.

Симптомите, които могат да подскажат на родителя, че има нужда детето да бъде заведено при ортодонт, са няколко. Например как диша детето, когато стои спокойно и се занимава с нещо - с отворена или затворена уста?  Друг симптом е дали спи с отворена устата и дали похърква. Признаци са и как преглъща, положението на езика, гризе ли химикалки, моливи, нокти, смуче ли си пръста.

Към 5 – 6 години започва смяната на зъбите. Те са по-едри от млечните зъбки. Именно тогава родителите забелязват, ако нещо не е наред.

„Не е късно, можем да помогнем. Но тогава вече вредните навици са взели голяма част от ежедневието на детето и е по-трудно да се преборим с тях”, обясни д-р Стоичкова.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.