„За” гласуваха 132 народни представители

След неуспеха на третия мандат - нови скандали и напрежение в парламента. Този път заради Комисията за енергийно и водно регулиране и нуждата да бъде избран неин председател. Дотук се стигна, когато Конституционният съд обяви избора на сегашния председател на регулатора Станислав Тодоров за нелегитимен.

След връщането на мандата: Остър конфликт между БСП и президента (ОБЗОР)

В последните часове на 47-ия парламент депутатите успяха да започнат работа от втория опит. Те чуха призива на президента – да решат проблема с овакантеното място на председател на енергийния регулатор. Според депутата от „Има такъв народ” Ива Митева това се е случило заради „липсата на коалиционна култура на един от партньорите”. В отговор Николай Ангов, от „Продължаваме Промяната“ обвини ИТН в подмяна на вота на гражданите.

По същество – за да се реши временно казусът, от партията на Слави Трифонов предложиха начело на регулатора да бъде върнат бившият председател Иван Иванов. Идеята се хареса и на други партии. Народният представител от ДПС Рамадан Аталай призова колегите си от ПП „всеки да натисне зеленото копче и по живо, по здраво да отидем на избори”. От БСП обаче заявиха, че няма да подкрепят подобно решение.

Радев за КЕВР: Призовавам НС да намери решение до края на седмицата

А опозицията, в лицето на ГЕРБ-СДС, използва темата, за да атакува кабинета „Петков“ за високите цени на природния газ.  Няколко часа по-късно взаимните обвинения бяха заменени от гласуване. С него депутатите решиха проблема с енергийния регулатор и върнаха обратно на поста председател Иван Иванов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.