Вижте какво казаха по темата от Изпълнителната агенция по лекарствата

Лекарството за диабет Оземпик е изчерпано от аптечната мрежа, тъй като се купува и от желаещи да отслабнат. За това сигнализираха диабетици в ефира на NOVA NEWS.

Стефан от София е с диабет тип 2 и този медикамент му е необходим, за да поддържа кръвната си захар в норма. Наложило му се да отиде до Гърция, за да си го закупи. Ще му стигне до октомври. Лекарството няма заместител и се изписва на диабетно болни. Ако не се приема редовно, има рискове за повишаване на кръвната захар.

Според мъжа у нас лекарството липсва в аптечната мрежа от няколко месеца. Той сподели неофициална информация, че то се купува за отслабване.

„За конкретния продукт е изискана информация и от МЗ, и от Агенцията по лекарствата – от притежателя на разрешение за употреба. Има доставки, има наличности, но във връзка със завишения интерес, се наблюдава затруднение при осигуряване от страна на аптеките към пациентите”, коментира ситуацията Богдан Кирилов от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той припомни, че този медикамент няма показания за отслабване и трябва да се прилага само при диабет след предписание от лекар.

„За пациентите с диабет този продукт се отпуска с протокол, тъй като се заплаща от НЗОК и именно затова е важно компанията производител и съответно притежателят на разрешение за употреба да осигуряват регулярни доставки. Надявам се производителят да може да осигури допълнителни количества, така че да няма проблем в следващите седмици”, посочи Кирилов.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.