Прогнозите и в двете страни са силните валежи да продължат

Най-малко 60 души са загинали при наводнения в Северна Индия и Афганистан, съобщиха международни агенции, позовавайки се на местните власти.

В Северна Индия загиналите са поне 40, а много са изчезнали безследно през последните три дни при внезапни наводнения, предизвикани от силни мусонни дъждове, информира Асошиейтед прес. Местните власти са съобщили, че дъждовете са заляли стотици села, разрушили са къщи и мостове и са наводнили пътища в щатите Химачал Прадеш и Утаракханд. Стотици са били принудени да напуснат домовете си и да потърсят подслон във временни лагери.

Множество наводнения в Австрия заради рекордни количества валежи

По време на мусонния сезон, който продължава от юни до септември, в индийската част на Хималаите често настъпва бедствено положение, отбелязва АП. Според учените природните катаклизми ще зачестяват, защото глобалното затопляне допринася за топенето на ледниците в планинската верига.

17 души загинаха при последните наводнения в Китай (ВИДЕО)

В Афганистан най-малко 20 души са загинали, 9 от които деца, а повече от 3000 жилища са били разрушени при внезапни наводнения в Източната част на страната, предизвикани от поройни дъждове, съобщиха днес длъжностни лица, предаде Франс прес.

Жертви и ранени след мощни бури в Европа

Ранени са 30 души, според съобщение от канцеларията на губернатора на засегнатата провинция Логар. Наводнения разрушиха също десетки напоителни канали и около 5000 хектара земеделски земи, а около 2000 глави добитък са се удавили. Силите за сигурност и неправителствени организации евакуираха пострадалите на безопасни места, след като къщите им бяха разрушени.

Двама души загинаха при буря в Италия

"Призоваваме международната общност да се притече на помощ на афганистанците в този критичен момент и да не пести усилия, за да помогне на жертвите", каза правителственият говорител Билал Карими.

Стотици евакуирани заради мащабни наводнения в Нова Зеландия (ВИДЕО)

Метеорологичните служби и в двете страни прогнозират силните валежи да продължат и в следващите дни.

Наводненията в Судан продължават

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Екатерина Костова
Източник: БТА