През 2014 г. Русия анексира украинския Кримски полуостров - ход, широко разглеждан като незаконен от международната общност

Великобритания заяви, че "никога няма да признае" анексирането на Крим от Русия или на която и да е друга украинска територия "пред лицето на нападението на Путин".

В речта си на срещата на върха на Платформата за Крим чрез видеовръзка министър-председателят Борис Джонсън заяви, че военната, хуманитарната, икономическата и дипломатическата подкрепа за Украйна трябва да продължи за Украйна, "докато Русия не прекрати тази отвратителна война и не изтегли силите си от цяла Украйна".

Шолц, Байдън, Макрон и Джонсън обсъдиха ситуацията около Запорожката АЕЦ

Отиващият си министър-председател заяви, че "заграбването на земя през 2014 г. е пряк предшественик на днешната война", имайки предвид анексирането на Крим, съобщи анадолската агенция.

"И трябва да имаме смирението да признаем, че не всички осъзнаваха огромния мащаб на това, което се случваше по онова време", добави той.

"Всички наши страни завинаги реагираха със сила и единство, след като Путин ескалира настъплението си срещу Украйна на 24 февруари тази година."

Джонсън добави, че с незаконното анексиране на Крим Путин е нарушил член 2 от Устава на ООН, Заключителния акт от Хелзинки и Договора за приятелство между Русия и Украйна.

"И от момента на анексирането насам народът на Крим е подложен на брутална и систематична кампания на нарушаване на човешките права", каза той.

Борис Джонсън спешно продава къщата си в Лондон

Нарушенията включват "преследване на татарите, произволни арести с десетократно увеличение на задържанията през миналата година и ограничаване на собствеността върху земя за руски граждани".

Джонсън заяви: "Путин разполагаше все повече руски сили на полуострова, превръщайки територията във въоръжен лагер, от който да заплашва останалата част от Украйна, и така Крим надлежно се превърна в стартова площадка за инвазията на 24 февруари."

Той подчерта, че руският президент планира да направи същото и с останалата част от Украйна, както и "още фалшиви референдуми".

"Така че никога не е било по-важно за всички нас да застанем заедно в защита на основополагащия принцип на международното право, който гласи, че никоя територия, никоя държава не може да придобива територия или да променя граници със силата на оръжието."

През 2014 г. Русия анексира украинския Кримски полуостров - ход, широко разглеждан като незаконен от международната общност, включително от Турция и Общото събрание на ООН. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС, Видео: Reuters