Пратката от Аржентина е била предназначена за Дубай

Аржентинските власти задържаха 1,6 тона кокаин, скрит във фураж за животни, предназначен за Дубай, и задържаха 12 души, съобщиха от полицията.

Конфискацията, извършена през нощта от четвъртък срещу петък в централния град Росарио, подчертава ролята на аржентинските пристанища в международния трафик на южноамерикански наркотици.

РЕКОРД: Заловиха метамфетамин за над 1 млрд. долара (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кокаинът "е на стойност приблизително 60 млн. долара", заяви Мариано Джуфра, началник на отдела за опасни наркотици във федералната полиция. Арестите са извършени на различни места в страната, съобщи АФП.

"Всички те са аржентинци, а някои от тях са известни трафиканти на наркотици", допълни Джуфра.

Иззети са и няколко огнестрелни оръжия, спортни автомобили и голяма сума пари в брой. Росарио, разположен на 310 км от Буенос Айрес, е третият по големина град в Аржентина и основно пристанище за износ на селскостопански продукти към Атлантическия океан.

Той е и най-насилственият град в Аржентина, като броят на убийствата в него е три пъти по-висок от средния за страната. Кокаинът е бил скрит в чували с царевичен фураж, който е трябвало да бъде натоварен на контейнер, предназначен за Дубай.

Полицията съобщи, че кокаинът вероятно е с произход от Колумбия, най-големият производител на този наркотик в света. Въпреки че повечето кокаин се произвежда в Колумбия, Перу и Боливия, където отглеждането на листа от кока, която е основната съставка на белия прах, е законно, експертите твърдят, че Аржентина играе все по-важна роля в трафика на наркотика.

Аржентина има няколко големи пристанища, разполага с големи запаси от качествени химикали, необходими за превръщането на листата на кока в кокаин, и предоставя широки възможности за пране на пари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Тони Господинов
Източник: БГНЕС, Видео: Reuters