Engie отказа да коментира съобщението на „Газпром”

Руският енергиен гигант „Газпром” заяви, че от четвъртък ще преустанови доставките на газ за основния доставчик на Франция Engie, след като той не е успял да плати за всички доставки, извършени през юли.

 

„Газпром Експорт” уведоми Engie за пълното спиране на доставките на газ от 1 септември 2022 г. до пълното получаване на финансовите суми, дължими за доставките”, заяви „Газпром” в изявление, публикувано във вторник в Telegram.

ЕС обмисля мерки за стабилизиране на пазара на газ

От руската компания заявиха, че указ, подписан от руския президент Владимир Путин през март, ѝ забранява да изнася газ на чуждестранен купувач, ако клиентът не извърши всички плащания в рамките на срока, предвиден в договора. „Газпром” добави, че до късно във вторник не е получил всички дължими суми за доставките, извършени на Engie през юли.

Engie отказа да коментира съобщението на „Газпром”, когато АФП се свърза с него. По-рано днес френската фирма заяви, че „Газпром” я е информирал за по-нататъшно и незабавно намаляване на доставките на газ поради разногласия между страните относно изпълнението на договорите. Engie заяви, че вече е въвела мерки за снабдяване на своите клиенти, дори ако доставките от Русия бъдат прекъснати.

Преговорите с „Газпром”: По-ниски цени или нови рискове

От началото на офанзивата си в Украйна в отговор на западните санкции Москва на няколко пъти намали доставките си на газ за Европа. Континентът е силно зависим от руските енергийни източници, а доставките на газ за Engie вече бяха намалели значително след избухването на конфликта през февруари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС