Според бившия държавен секретар на САЩ краят на доставките за България е изправил бизнесите пред перспективата да нямат надежден източник на енергия

България има шанс да реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа. Това заяви в София бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео. Той говори на организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) лекция, по покана на председателя Кирил Домусчиев. Тя бе на тема „Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“. 

„Газпром” спря подаването на синьо гориво по „Северен поток-1”

"Посещението на Секретар Помпео е с историческо значение за нас – Управлителния съвет и членовете на КРИБ", посочи Домусчиев, който откри събитието и представи госта.

"Само защото страната ви реши да откаже да плаща в рубли, Путин нареди на нефтените си картели да спрат доставките за вас", каза Помпео. Според него края на доставките за България е изправил бизнесите пред перспективата да нямат надежден източник на енергия. С отказа си от ядрената енергия и въглищата и с непосредствения преход към енергийни източници, разчитащи на слънцето и вятъра, "ние предадохме собствените си народи", добави той.

"Можем да начертаем нов път и съм уверен, че България ще го направи", заяви Помпео и добави, че отговорът на проблемите с енергийните доставки не трябва да се търси в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ. Българската икономика се нуждае от 3 млрд. куб. м газ на година, а страната има залежи от 500 млрд. куб. м, каза Помпео и призова за намаляване на бюрокрацията, така че тези залежи да се добиват на цени, които всеки български гражданин може да си позволи.

"Съвременните фракинг технологии за добив на шистов газ са много по-чисти от руския петрол. Не позволявайте на тесногръди, зле информирани, неосноваващи се на факти аргументи на шепа активисти да унищожат бъдещето на вашите народи. САЩ ще помогнат на България. Ще дойдат най-добрите американски компании, за да помогнат и научат страната ви да разработва тези ресурси", каза още Помпео. 

Той припомни, че когато добиването на шистовия газ се е развивало в САЩ е имало слухове, че това ще доведе до земетресения, пожари и други природни бедствия. Това се е пропагандирало от "тези, които са от ляво", както и от тези, които не са имали интерес САЩ да използват такива изкопаеми горива. В САЩ обаче са се позовали чрез факти от научен характер. Основната задача да бъде използвана науката, за да се обясни по какъв начин се добива газ чрез фракинг, допълни той.

"През предходните години нашата организация КРИБ съсредоточи усилията си по отношение на насърчаване на вътрешното проучване и производство на конвенционален и шистов газ за постигане на независимост от ненадеждни източници, включително и "Газпром", изтъкна председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Правителството на американския президент Джо Байдън не показа същото ниво на решителност като това на предишния държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, заяви Майк Помпео. Бившият държавен секретар изреди редица изявления и действия на руския президент, показателни за това, че той работи срещу Запада – от изявлението му през 2005 г., че разпадането на Съветския съюз е била най-голямата трагедия в света, през нахлуването в Грузия през 2008 г., до анексирането на Крим през 2014 г. и нахлуването в Украйна през 2022 г. Нашествието на талибаните в Афганистан през 2021 г. бе още една зелена светлина за Путин да задвижи плановете си да нападне Украйна, каза Помпео.

Според него голямото оръжие на Русия не е армията, която се е оказала по-слаба от очакваното, а енергетиката, която позволява на Кремъл да упражнява влияние. Решението на този проблем, смята Помпео, е добивът на шистов газ, който може да осигури енергийна независимост както на САЩ, така и на Европа, но за целта са нужни дерегулации в сектора.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.