Някои не могат да преодолеят загубата на имуществото си

Възрастните хора, пострадали от наводненията, които са претърпели ужаса да загубят всичко, имат спешна нужда от психолози. По продължението на реката в Богдан екипът ни срещна много човешки истории, повечето от които на самотно живеещи и възрастни хора, които са останали сами в домовете си.

Мародери се появиха в наводненото село Каравелово

Повечето хора имат нужда от психологическа намеса, констатираха местните власти, тъй като не могат да преодолеят загубата на имуществото си. Някои са загубили и средства. От общината в Карлово се очаква да осигурят психолози на терен.

Дона Чакалска е на 77 години. Останала е без спестяванията си. Събираните през годините пари от пенсията са отнесени от водата. „Някой лев си бях заделила да имам за старини. И всичко отиде - 2 000 лв. Това беше от пенсиите - заделях да има, като умра да могат да ме погребат”, споделя жената.

Продължава разчистването на щетите от природното бедствие в Карловско

Друг проблем пред близките на по-възрастните жители на село Богдан е, че старите хора отказват да напуснат домовете си и не могат да прежалят загубата на покъщнина. „До момента имаме шест напълно паднали и шест-седем частично разрушени къщи. Очакваме помощта от страна на институциите да продължи с едрогабаритна техника”, коментира кметът на Богдан Христо Иванов. За щастие, няма бедстващи хора. „Всички пострадали са при роднини и приятели. Няма хора без покрив над главата”, добави той.

След вчерашната офанзива от доброволци, днес останаха само организираните формирования от страната. „В Богдан и другите села всяка помощ е добре дошла. Хората приветстват всеки, който е дошъл да помогне. Кой, колкото може  - толкова остава”, посочи доброволецът от Свищов Любомира Петрова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.