Вижте какви предложения за по-ниско потребление се зародиха на Стария континент

От комични предложения до драстични ограничения – докъде се простират опитите на Европа да пести от ток? Изправен ли е пред режим на тока Старият континент? Кореспондентите на NOVA във Франция и Великобритания провериха какви мерки се предприемат на Запад, за да се ограничи потреблението на енергия.

Гасят по-рано емблематичните светлини на "Шан-з-Елизе"

Властите в Париж наскоро решиха осветлението на Айфеловата кула да се изключва с час по-рано. По-малко и на по-икономичен режим ще светят и хилядите гирлянди на „Шан-з-Елизе” за предстоящите коледни празници. Скъпите бутици в столицата също ще трябва да изключват осветлението си след 22 ч. Това важи и за голяма част от обществените сгради. Целта е процентът на спестената електроенергия в следващите две години да достигне 10.

Мерки за икономии на ток се въвеждат и в други страни в Европа. Някои от ограниченията звучат дори комично. Сред нестандартните предложения бяха поставяне на таймери под душа в Нидерландия, готвене на изключени котлони в Италия и затвор за прекомерно отопление в Швейцария.

Белгийският крал въвежда мерки за пестене на енергия в двореца в Брюксел

Растящите цени на ток и газ принудиха различни бизнеси да преустановят работа във Великобритания. Сред най-засегнатите са традиционните пъбове. Проучване показва, че броят на тези места за развлечение е намалял със 7000 през последните 10 години.

Още по темата гледайте във видеото.

Кореспонденти: Петя Желева; Павлина Трифонова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.