Това потвърдиха от Елисейския дворец

Франция ще организира международна конференция в подкрепа на Украйна. Целта е да се подпомогне непоколебимостта на населението в страната през зимата, предаде ДПА, цитирана от БТА. По информация на Елисейския дворец днес френският президент Еманюел Макрон и украинският му колега Володимир Зеленски са постигнали съгласие за такъв форум в телефонен разговор.

„Водоснабдяването и електрическата инфраструктура на Украйна са понесли значителни щети от руските атаки. Трябва да се предприемат действия преди зимата”, написа Макрон в Twitter и добави: „Трябва незабавно да ангажираме международната общност и частния сектор”.

От френското президентство допълниха, че конференцията ще се проведе на 13 декември в Париж и подготовката за нея ще започне скоро.

Двамата президенти са обсъдили настоящата ситуация на терен и развитието на украинската контраофанзива. „Тази сутрин потвърдих на президента Зеленски, че имаме пълна готовност да увеличим военната си подкрепа за Украйна, особено по отношение на противовъздушната отбрана”, написа още Макрон в Twitter.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА