Това не означава, че той може да бъде променян

Новият законопроект на „Демократична България” за промяна в Изборния кодекс има за цел всички участници в изборния процес да имат доверие в машините за гласуване, това каза депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. По думите му доверието е свръзано с начина, по който работи софтуера, заради което е необходимо да има достъп до него.

„Достъп до кода не е достъп, за да може да бъде променено нещо по него, а за да видите как работи софтуера”, каза депутатът. Достъпът до изходния код и софтуера и в момента е регламентиран, допълни той.

Целта на законопроекта на „Демократична България” е партиите, НПО- та, които имат интерес да могат да видят кода на машините като целта е да сме сигурни, че няма пробив или ако има такъв той да бъде докладван и решен, поясни Мирчев.

Депутатът потвърди, че „Демократична България” са категорично против връщане на хартиената бюлетина, тъй като тя създава възможност за фалшификации.

Предложението за изпращане на оръжия за Украйна ще бъде гласувано този четвъртък в зала, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.