Тя обясни, че при машинното гласуване няма недействителни гласове

„Демократична България” е фокусирана върху това да се реализира управление чрез втория мандат. По каква формула, в каква конструкция, по какъв начин ще се водят разговорите изцяло зависи от „Продължаваме Промяната”. Това заяви Антоанета Цонева от „Демократична България”, в студиото на „На фокус”.

Ако мандатът отиде при „Демократична България”, от коалицията ще направят необходимото страната да има демократично управление, сподели тя.

Цонева заяви, че при машинното гласуване няма недействителни гласове. Според нея броят на недействителните гласове ще бъде в пъти по-висок, ако изборите са утре и гласуваме с хартиена бюлетина. „По време на кампанията аз не срещнах нито един човек, който да се страхува от машината или да се срамува да отиде до изборната секция”, каза тя.

„Новият проектозакон е лош и на практика ще произведе стотици хиляди човешки грешки, защото той предлага в протокола да се нанасят резултатите от машинното гласуване и към тях да се прибавят резултатите от машинното гласуване.Тези протоколи убиват доверието в изборния процес. Ние бяхме постигнали това да имаме един чист протокол, в който да бъдат отчетени коректно гласовете, а комисиите да приключват за 20 минути в изборния ден”, анализира Цонева.

„Демократична България” в момента обсъжда как да сложи бенд пред недействителните бюлетини, а това може да се случи чрез въвеждането на Преброителните центрове, които остават единствената възможност. Това означава преброяване на много секции, пред много хора, на едно място, пред камери. Такива практики има във Великобритания и е правено експериментално на местни избори през 2011 г. в България”, обясни политикът.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.