Обвинен е и за падналия изтребител МиГ-29 на стойност 9 млн. лв.

Военно-окръжната прокуратура в София привлече като обвиняем полковник М.О. за причиняване смъртта на майор Валентин Терзиев по непредпазливост. Пилотът на МиГ-29 загина на 9 юни 2021 г. при учебен нощен полет над Черно море, край Шабла. Посмъртно майор Терзиев беше повишен в подполковник. 

По неофициална информация на NOVA обвиняемият за смъртта на военния пилот е полк. Методи Орлов - заместник-командир по летателната подготовка на "Граф Игнатиево". В деня на злополучното учение той е бил ръководител на стрелбите.

Съпругата на загиналия пилот: Няма лица с чувство за вина

Полковникът е обвинен и за нанасяне на тежки вреди за Министерството на отбраната на стойност 9 млн. лева.

"Според документите обвиняемият е изпълнил немарливо ръководство на стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра. Ръководителят на стрелбите не е забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота майор В.Т. След като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност", обясняват от прокуратурата.

Откриха паметна плоча на загиналия край Шабла военен пилот Валентин Терзиев (СНИМКИ)

Според обвинението полковникът не е изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не е взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил щети (разрушаване на самолет МиГ-29) на стойност от 9 032 587,09 лв.

Спрямо обвиняемия М.О. е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.