Това потвърди говорител на правителството във Варшава

След експлозия, при която загинаха двама души в село близо до границата с Украйна, Полша постави част от въоръжените си сили в повишена бойна готовност, съобщи говорител на правителството във вторник вечерта във Варшава, предаде ДПА.

Говорителят каза, че нареждането се отнася за някои военни бойни части и бойната готовност на подразделенията на униформените служби, но не даде повече подробности.

В полските медии се разпространяват непотвърдени твърдения, че причина за взрива във ферма в полското село Пшеводув, близо до границата с разкъсваната от война Украйна, са две заблудени руски ракети, преминали в Полша от Украйна.

Взрив уби двама души в Полша, подозират падане на руски ракети (ВИДЕО+СНИМКИ)

Причината за експлозията все още не е ясна, потвърди говорител на правителството късно във вторник. Властите са на място, за да изяснят обстоятелствата.

По-рано Варшава свика заседание на Съвета за национална сигурност. Освен това кабинетът също се събра на кратко заседание във вторник вечерта.

Нито Варшава, нито Вашингтон, нито щабквартирата на НАТО в Брюксел потвърдиха съобщенията, според които инцидентът има връзка с руските ракети, които поразиха във вторник градове и енергийна инфраструктура в цяла Украйна, отбелязва ДПА. По данни на Киев руската армия е обстрелвала Украйна с над 90 реактивни снаряда и крилати ракети във вторник.

Полша обмисля активиране на член 4 от Северноатлантическия договор

Руското министерство на отбраната нарече твърденията "умишлена провокация" за разпространяване на неверни новини за Русия, съобщи държавната информационна агенция ТАСС. Министерството на отбраната отрече въоръжените сили на страната да са изстрелвали ракети в района на полско-украинската граница.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА