Първоначално три от парламентарните групи не влязоха в залата

От третия опит депутатите успяха да съберат кворум, за да започне заседанието на парламента. В пленарната зала се регистрираха 155 народни представители. При първата регистрация в залата имаше 89 депутати от „Възраждане”, ДПС, БСП и „Български възход”.  

С фалстарт започна пленарният ден. „Нямаме кворум, очевидно на някои парламентарни групи не им се работи в петък”, каза председателстващият заседанието Йордан Цонев от ДПС.

Вторият опит отново не беше успешен и последва трети: „Два часа не ви ли стигнаха за кафе? Има кворум, откривам заседанието”, обяви Цонев.

Христо Иванов обясни действията на „Демократична България” да не влизат в пленарната зала като правилни. „Това, което те направиха сред нощ, да взривят целия изборен процес, трябваше да бъде спряно”, е мнението му.

От „Български възход” смятат, че диалогът трябва да се върне, а не парламентът да буксува. „Очевидно е, че в момента има позиции, които партиите са избрали, че са на първо място в дневния им ред. Нека да дадем малко време и да видим дали диалогът ще продължи”, каза Стефан Янев.

Последва покана от ГЕРБ - председателите на парламентарните групи да разговарят в председателския кабинет. „Ще работим ли заедно за българската държава и гражданите, или отиваме на поредни предсрочни избори”, попита Десислава Атанасова.

От „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” поставиха свое условие, за да има заседания и диалог.

„Ако „хартиената коалиция” оттегли среднощните си безумия, ние още днес ще влезем в зала. Още днес те могат да изтеглят своите предложения и заедно с обществените организации можем да стартираме този дебат отново”, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Сериозен диалог може да се води при две условия. Едното е да си изтеглят законопроекта, за да започнем на чисто. Ако целта е понеже някой се е уплашил от взрива, който произведе, да има параванче, димна завеса, зад която пак да се наложи това, което е решено някъде, ние няма да участваме”, категоричен е съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Отговорните от ПП и ДБ ги няма, за да говорим по тези теми. Единственото, което ги вълнува, е вълшебната флашка. Тези, които докараха държавата ни до състояние, в което се намира сега. Докараха я до пропаст”, добави Атанасова.

Двете партии ще предложат създаването на временна комисия за промени и дебат за Изборния кодекс. От БСП заявиха, че не са съгласни с тезата да се предлага диалог от страна на ПП и ДБ с поставяне на ултиматуми.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.