4 цистерни с амоняк се обърнаха на 26 декември

Възстановяват участъка на железопътната линия край сръбския град Пирот, за да изтеглят 4-те цистерни с амоняк. Те дерайлираха при катастрофата край града на 26 декември 2022 г. Целта е да се докара жп кран на самото място на катастрофата и да започне вдигането и извеждането на цистерните, които са още на линията, съобщи БНР.

Извънредна ситуация в Сърбия, след като цистерни с амоняк дерайлираха (ОБЗОР)

11 дни екипите работят по обезопасяването и извеждането на 4 цистерни от мястото на катастрофата. Все още не е обявено какво количество е амонякът, произведен у нас - в Девня, по дерайлиралите цистерни. Замерванията на въздуха и водите на река Нишава последните дни не показва завишени стойности на амоняк.

Вагон с фосфорна киселина дерайлира край Зайчар (ВИДЕО)

Една част от композицията - шест от незасегнатите цистерни, са придвижени до крайната им дестинация. Това е заводът за изкуствени торове в град Шабац, а 7 са върнати в обратната посока, до жп гарата в Цариброд, съобщават сръбски медии. Самите цистерни са немски и френски, наети са от превозвач, фирма от Пловдив, уточниха експерти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.