Пълна подкрепа от ГЕРБ, ДПС, БСП, „Български възход” и „Възраждане”

Нови спорове в пленарната зала предизвика докладът на Временната комисия за подписване и прекратяване на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation Джемкорп от кабинета "Петков".

След почти 4-часови спорове в пленарна зала депутатите приеха със 129 гласа "за" Доклада за дейността на комисията. Подкрепиха го всички присъстващи депутати от ГЕРБ, ДПС, БСП, „Български възход” и „Възраждане”. Само от ПП и ДБ бяха против. От ПП двама депутати се въздържаха, а от ДБ - шестима.

Проф. Киров: Газенето на Конституцията и законите се превърна в национален спорт

От документа става ясно, че при подписването на меморандума са извършени редица нарушения: не са защитени интересите на страната, документът не е съгласуван с нито едно ведомство, а веднага след подписването от Gemcorp са поискали секретна информация от „Булгаргаз”.

От ГЕРБ обвиниха „Продължаваме Промяната” в корупционна сделка и нарушаване на националните интереси в енергийния сектор.

Депутатът Десислава Трифонова от ГЕРБ заяви: „Не са защитени финансовите интереси на България. Искали сте да откраднете целия ТЕЦ „Марица Изток”. В отговор депутатите от ПП започнаха да тропат по банките си. „И как са дали цялата енергетика и цялото управление на Руската федерация”, опита се да довърши Трифонова.

Според бившия премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков това са грешни интерпретации, които заблуждават българските граждани. „Не само, че няма 1 млрд. - няма нито думичка, свързана с валутаили сума. … Прекратен е (договорът – б.р.) от всички страни без никакви претенции към държавата. Загубихме половин ден за абсолютно ненужен дебат”, каза Петков.

След гласуване, парламентът реши изводите от доклада да бъдат изпратени на ДАНС, Министерския съвет и МВР.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.