Великобритания и Гърция започнаха нови преговори за евентуална сделка за прекратяване на дългогодишния спор

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отхвърли твърденията за предстоящо репатриране на мраморите от Партенона, известни във Великобритания като мраморите на Елгин.

Великобритания и Гърция наскоро започнаха нови преговори за евентуална сделка за прекратяване на дългогодишния спор, като Гърция иска постоянното връщане на 2500-годишните скулптури, извадени от храма Партенон в началото на 19 век от британски дипломат Лорд Елгин.

„Сега има значителна промяна в Обединеното кралство както на ниво обществено мнение, така и на ниво хора, които имат познания по въпроса. Не очаквам незабавни резултати, но вярвам, че вече сме в правилна посока и ако гръцкият народ ни повярва отново, вярвам, че можем да постигнем тази цел след изборите“, каза Мицотакис.

Гърция търси български работници за новия летен сезон

Гърция обвини лорд Елгин в кражба и не признава Британския музей за собственик на скулптурите.

Партенонът, който се намира на Акропола в Атина, е завършен през пети век пр. н. е. като храм на богинята Атина и неговите декоративни фризове съдържат някои от най-великите образци на древногръцката скулптура.

Британският музей винаги е изключвал връщането на частите от колекцията си, които включват около половината от 160-метровия фриз, украсяващ Партенона, и твърди, че те са били придобити законно. Въпреки това, в последните новини в двете страни се казва, че споразумението между Атина и музея е близо, за да позволи скулптурите да бъдат върнати като част от сделка за обмен.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Мартин Николов