За производството на килограм кашкавал са необходими между 12 и 14 литра краве мляко

Цените на кашкавала растат, защото са скъпи суровините за производството му. Това заяви в ефира на „Събуди се” шеф-готвачът и производител на млечни продукти Станимир Радичев.

„За производството на килограм кашкавал са необходими между 12 и 14 литра краве мляко. В момента литър прясно мляко е около 1,20 лева.  Самото производство струва около 5-6 лева. След това има период на зреене – между 60 или 72 дни. Тогава губи около 10 процента от рандемана си”, обясни той.

Ако кашкавалът е бутиков, тоест в него се влагат добавки като трюфели и манатарки – цената му скача допълнително.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.