От окупираните от Русия украински територии идват стотици сигнали за отвеждането на деца

Русия извършва тежки нарушения на законите за защита на децата. Това заявиха от ООН, по време на мисия в Украйна. Върховният комисар за бежанците обяви, че Русия отвежда деца от Украйна и ги вписва като свои граждани. Преди седмица той отиде в Украйна и заяви пред медиите, че в нарушение на международното право, Русия взима деца от Украйна.

Киев от месеци алармира, че окупационните власти отвеждат деца в Русия.

"Даването на руско гражданство на децата или в някои случаи даването им за осиновяване - това изцяло противоречи на основните принципи за защита на децата", заяви Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците.

От окупираните от Русия украински територии идват стотици сигнали за отвеждането на деца. В много случаи се ползва като претекст нуждата от медицинска помощ. В други случаи се твърди, че децата са останали сираци. Киев казва, че става дума за целенасочена кампания на Русия.

"Конвенцията на ООН за правата на човека и Женевските конвенции са ясни - по време на война не можеш да определяш дали детето има семейство или настойничество. Докато не бъде установено със сигурност, нямаш право да сменяш националността им или да ги даваш на други семейства. Правилата са съвсем ясни", заяви Гранди.

Посланикът на Русия в ООН каза, че обвиненията срещу страната са фалшиви. А Филипо Гранди отговори, че неговата агенция прави всичко възможно да установи къде са украинските деца както и техния брой. Основното затруднение е отказът на Русия да сътрудничи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.