Започна проверка по случая

Глоба от 200 000 лева заплашва фирмата, която извършва ремонта на жълтите павета, ако се окаже, че техен служител е увредил повторно настилката. Дотук се стигна, след като бяха разпространиха кадри с работник, който удря с чук и поврежда жълтите павета около площад „Александър Невски”.

От Столична община са иззели записите от видеокамерите в района и ще бъде подаден сигнал до СДВР, за да може случаят да бъде изяснен и да стане ясно увредена ли е паважна настилка.

В отговор от „Трейс”, фирмата-изпълнител, заявиха, че работникът от клипа е работил единствено с бракувани павета. Те са били иззети от склад на „Софинвест” с протокол, с който разполага NOVA. A целта била от тях да се оформят късове, с които да се запълнят празните пространства между вече наредените жълти павета.

Работник поврежда жълтите павета около площад "Александър Невски" (ВИДЕО)

Екип на NOVA  се срещна с автора на клипа, който бързо натрупа популярност в мрежата. Той е Георги Палейков, фоторепортер в агенция „Булфото”. Вчера, докато минавал край храм „Св. Александър Невски”, вниманието му било привлечено от силен шум.

„Просто се чу чукане, целият площад кънтеше, погледнах и видях господина, който всички сте видели на клипа, да чука с чук по жълто паве”, обясни Георги Палейков.

Извадил фотоапарата си и направил няколко снимки. После заснел и клип.

„Просто ми направи такова впечатление. До мен имаше туристи, които снимаха „Александър Невски” и си представях как тези туристи до преди малко екскурзоводът им е обяснявал за жълтите павета и изведнъж виждат един господин с един чук”, коментира Палейков.

Споделя, че видял работника да удря само едно паве.

„Но имаше много парчета настрани. 30 минути по-късно се върнахме обратно с колега и всичко беше изчистено”, обясни той.  

Екип на NOVA се свърза с фирмата-изпълнител на ремонта. От там обясниха, че паветата на мястото, на което е заснет клипа, са бракувани. Показаха и приемо-предавателния протокол. Според Николай Младенов от „Трейс” именно с такова парче е работил и служителят от клипа. Задачата му била  да оформи паветата.

„С тях да направим така нареченото сгъстяване на фугите. Виждате какви ръбове има, какви неравности, които трябва да бъдат премахнати и по този начин павето придобива правоъгълна форма и влиза на точно определено разстояние между паветата”, обясни Николай Младенов.

Остава отворен въпросът дали конкретното паве, което е счупил работника, е било от бракуваните или е било с ненарушена конструкция.

„Ами, виждате, има различни по форма павета, това е, което сме взели от там, от представител на Столична община”, каза Младенов.

Именно от общината са извършили проверка на място. Според заключението в констативния протокол, на който се позоваха от фирма „Трейс”, е установено, че на площадката няма здрави жълти павета. В позиция до медиите от общината поясняват, че ще бъде ангажирана и столичната полиция. А на фирмата-изпълнител ще бъде наложена глоба от 200 000 лева, ако се докаже, че нейни работници са увредили цяло жълто паве.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.