Това съобщи министърът на отбраната Олексий Резников

Украинската армия ще похарчи близо 550 милиона долара за дронове през 2023 г. и за целта е сключила 16 договора с местни производители. Това съобщи министърът на отбраната Олексий Резников, цитиран от Ройтерс.

"Тази година ще увеличим покупките на безпилотни летателни апарати за въоръжените сили на Украйна", написа той във Facebook. "За целта възнамеряваме да заделим около 20 милиарда гривни (547,05 милиона долара)", допълни министърът.

Руски удари по Херсон и Харков, има жертви

От началото на войната и Украйна, и Русия усилено използват широк набор от дронове за разузнавателни и нападателни цели. Киев получи значителни доставки на дронове от партньорите си, като се започне от въоръжените с ракети турски "Байрактар ТБ2" и се стигне до норвежкия разузнавателен дрон "Блек Хорнет", който тежи по-малко от 33 грама.

Сега Украйна иска да повиши собственото си производство, за да създаде своя "армия от дронове", както заявиха нейни официални представители. "Независимостта на военната промишленост е един от определящите фактори за отбранителните способности на страната", написа Резников.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА