"Инфлация и поскъпване са различни неща”, каза Ковачева

„Информацията и за пандемията, и за войната се усилва рязко и намалява по вътрешнополитически поводи. Когато ни управлява служебно правителство някак нито пандемията, нито войната са толкова страшни. В момента, когато има редовно правителство и чрез теми може то да се атакува, тези теми придобиват други мащаби”. Това заяви журналистът Ралица Ковачева, която е главен редактор на електронното издание Factcheck.bg в „Интервюто в Новините на NOVA”.

„Пропагандата по време на война е инструмент, който държавите използват. Пропагандата може да мотивира, да се използва с такава цел, но може и да намали съпротивителните сили на противника, когато има лъжи”, каза журналистът.

Тя обясни методите на работа в изданието, чиято основна цел е да проверява факти и да разсейва заблуди. „Работим с официални документи, търсим първоизточници, сравняваме всички източници и описваме подробно стъпките, публикуваме нашите източници. Последната изопачена истина, хваната от Factchek е за инфлацията в Хърватия е 0,2% за януари. Това излезе като официални данни. Всички, които побързаха да коментират, че баничките са поскъпнали, би трябвало да си дават сметка, че инфлация и поскъпване са различни неща”, каза Ковачева.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook