Това коментира министърът на икономиката в „Събуди се”

През декември наблюдавахме стопиране на цените. За съжаление, сега отново са тръгнали леко нагоре. Със сигурност има спекула, дори това, че всеки се презастрахова - е някакъв вид спекула. Това коментира в „Събуди се” министърът на икономиката Никола Стоянов.

„Уверен съм, че на база на по-сериозни проверки и разговори с пазарните играчи, както и с предвидомостта на цените на газа, електричеството и транспортните услуги, има доста фактори, които би трябвало да допринесат цените да тръгнат надолу”, обясни още министърът.

Дали се обсъжда таван на цените, той поясни, че „всичко е на масата”: „Лично не подкрепям такива мерки - не водят до добър резултат. Важно е да се отчете какви са проблемите на бизнеса. Но и той да види, че има сериозен контрол по отношение на нелоялни търговски практики”, добави Стоянов.

Министърът подчерта, че до две - три седмици всяко едно от ведомствата ще предприеме мерки за намаляване на цените. „Ще започнем масирани проверки и ще вземем мерки, които да подпомагат бизнеса. Надявам се до месец да има резултат”, добави той.

Относно горивата, той коментира: „Спрямо това колко пари се натрупват от изземването на свръхпечалбите на „Лукойл” и колко пари се харчат за картите за транспорт, с останалите средства ще се работи по мярка за компенсиране цените на горивата”.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.